Nieuws

IBO : De Individuele Beroepsopleiding

Via een IBO of individuele beroepsopleiding kan een nieuwe werknemer ervaring opdoen terwijl de werkgever interessante voorwaarden en lage kosten geniet. Een win-win dus, deze vorm van werkplekleren.

Een IBO is een opleidingscontract dat door de Vlaamse overheid in het leven werd geroepen om de vaak moeilijke match tussen onervaren, jonge werkkrachten en specifieke vacatures te verkleinen. Dankzij de IBO krijgt de werkzoekende één maand en maximum zes de kans om zijn of haar eerste, begeleide stappen op de werkvloer te zetten. Na afloop volgt een contract voor onbepaalde of bepaalde duur, tussen twee partijen die weten wat ze aan elkaar hebben.

IBO 4

Voorwaarden IBO-contract

Een aantal voorwaarden moeten ingevuld worden om een IBO-contract te kunnen afsluiten. De individuele beroepsopleiding vereist naast een werkzoekende en een werkgever sowieso een opleidingsplan en een opleidingsverstrekker.

De kandidaat-IBO’er …

- is bij de VDAB ingeschreven als niet-werkende werkzoekende.

- nam geen ontslag uit een vorige job om als IBO’er aan de slag te kunnen.

- werkte (behalve als jobstudent of kort als uitzendkracht) niet eerder voor het bedrijf waar hij of zij een IBO wil doen.

Geen IBO-kosten, veel troeven

De voordelen voor de kandidaat-werkzoekende zijn duidelijk: dankzij het IBO-contract veegt de medewerker het gebrek aan ervaring van zijn of haar cv. Een IBO-cursist heeft tijdens de opleiding geen recht op vakantiegeld, een eindejaarspremie en gewaarborgd loon bij ziekte. De opleidingsperiode wordt gelijkgesteld aan een werkloosheidsperiode, maar naast de werkloosheidsuitkering ontvangt een IBO-cursist ook een IBO-premie, een verzekering en de verplaatsingskosten worden terugbetaald.

Een IBO-cursist ontvangt daardoor zo goed als een volwaardig loon, met een contract voor onbepaalde duur in het vooruitzicht in een job waarin hij of zij ervaring heeft opgedaan.

De werkgever betaalt tijdens het IBO-traject geen loon en RSZ, enkel een vaste maandelijkse premie die alle kosten dekt. Het bedrijf dat de IBO-mogelijkheid aanbiedt, moet wel gevestigd zijn in Vlaanderen of in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en behoren tot de private of openbare sector.

Het IBO-contract geeft de werkgever de kans om een gemotiveerde medewerker gericht op te leiden, zonder grote investeringen te maken en met een beperkte administratie. Goed om weten: taalcoaching kan deel uitmaken van het opleidingsplan.

Conclusie? Een IBO of individuele beroepsopleiding zou weleens dé manier kunnen zijn om nieuwe werkkrachten aan de juiste job te helpen.

Teaser naar blog (voor socials, bijvoorbeeld):

Zonder werk en toch op zoek naar ervaring? Volg een individuele beroepsopleiding (IBO) en leer het vak op de werkvloer.

Geen geschikte kandidaat voor een vacature te vinden? Leid zelf iemand op via een individuele beroepsopleiding (IBO).

IBO Foto