Nieuws

Veiligheid op het werk in de zomer! Houd het hoofd koel

Tijdens de vakantie genieten we volop van het mooie weer en de langere dagen. Hierbij mogen we echter de veiligheid op het werk niet uit het oog verliezen.
Onze preventieadviseur Céline Van den Ende geeft 5 waardevolle tips om veilig te werken, zelfs als de temperaturen stijgen. Fijn verlof!

Geld 2

Tip 1: Hittebelasting en hydratatie: Beoordeel de hittebelasting op de werkplek en neem passende maatregelen, zoals het bieden van schaduw, ventilatie en mogelijk airconditioning. Drink regelmatig om gehydrateerd te blijven, zelfs als je geen dorst hebt.

Tip 2: Bescherming tegen de zon: Bewustzijn creëren over de schadelijke effecten van de zon op de huid en ogen. Draag beschermende kleding, zoals hoeden, lange mouwen en zonnebrillen, en gebruik zonnebrandcrème met een hoge SPF.

Tip 3: Veilig werken in de hitte: Verminder het risico op vermoeidheid en oververhitting bij fysieke arbeid door regelmatige rustpauzes en het verminderen van de werkintensiteit tijdens de warmste uren van de dag.

Geld 3

Tip 4: Veilig gebruik van apparatuur: Zomerse temperaturen hebben ook invloed op de werking van apparatuur. Zorg ervoor dat machines en elektrische apparaten goed worden onderhouden en regelmatig worden gecontroleerd op oververhitting of storingen. Volg de veiligheidsvoorschriften strikt bij het gebruik van apparatuur en meld onmiddellijk eventuele defecten.

Tip 5: Bewustzijn van seizoensgebonden risico's: Naast hitte en zonnestraling brengt de zomer ook specifieke risico's met zich mee, zoals insectenbeten, allergieën voor pollen en verhoogde activiteit op bouwplaatsen. Schat de risico's voldoende in en voorzie indien nodig beschermende uitrusting, zoals insectenwerende middelen, veiligheidsbrillen en ademhalingsbescherming.

Geld 6