Nieuws

5 tips voor een opvallend cv

Een curriculum vitae of centrale verwarming, ze worden allebei afgekort als ‘cv’. Ze hebben doorgaans weinig met elkaar gemeen, of het moet dit zijn: goed onderhouden cv’s werken. Altijd. We geven een paar tips om je curriculum vitae te laten opvallen

Ontwerp zonder titel 6

Het cv is – samen met de motivatie(brief) – vaak het eerste wat een potentiële werkgever van je te zien krijgt. Opvallen in de stapel kan dus belangrijk zijn. Het vergroot de kans dat je de eerste selectie doorstaat en uitgenodigd wordt voor een gesprek.

Ontwerp zonder titel 3

1. Structuur, structuur, structuur

Eén ding is cruciaal als er veel info op korte tijd doorgenomen wordt: een snel-scanbare structuur. Stel je in de plaats van de hr-manager of recruiter. Weinig tijd, één oogopslag, een snelle eerste beslissing … hop, de volgende. Zorg dat je cv de eerste selectie doorstaat en focus op de structuur en de opbouw. Begin met de meest recente informatie, die is doorgaans relevantst.


2. Skip de overbodigheden

De relevantie verhoog je ook door kort en krachtig te blijven. ‘Zes jaar basisschool de Regenboog’ is – tenzij je een als oud-leerling een job in diezelfde school ambieert – wellicht niet direct van toepassing. En niet de voornaamste reden waarom je geschikt bent voor de toekomstige job. Een buitenlandse stage is absoluut relevant, een backbackperiode kan het zijn en een vakantie is het niet.


3. Geef je toekomstige werkgever inhoudelijk een cadeautje!

Een cadeau is persoonlijk. Je kiest het in functie van de ontvanger. Wat wil die graag, wat heeft die nodig en waarnaar is hij of zij op zoek? Met een cv volg je dezelfde gedachte: pas de vermelde vaardigheden en prestaties aan in functie van de jobomschrijving. Het toont dat je geen gestandaardiseerde, lukrake cv’s verstuurt en geeft aan dat je moeite doet. Dat je oprechte interesse hebt.

4. Laat de cadeauverpakking voor wat ze is

Een opvallend cv hoeft er niet letterlijk uit te springen. Hou het professioneel. Laat de inhoud primeren op de vorm. Allerlei kleuren, veel foto’s en een overdaad aan frivoliteiten leiden de aandacht af van de essentie. Tenzij je echt voor een creatieve job solliciteert, gaat het in deze fase van het proces vooral over de vaardigheden die je meebrengt.


5. Spotlight on

Je mag die vaardigheden figuurlijk wel in de verf zetten. Zeg niet enkel ‘ik heb 5 jaar als verkoopster gewerkt’ maar focus op de specifieke vaardigheden die de periode opleverde. Probeer een mix van harde skills en zachte te bekomen en laat je unieke ervaringen de factor zijn die je ‘anders dan de anderen’ maakt. Probeer de algemeenheden te beperken en hou het concreet.


Met deze vijf tips kan je cv – niet de centrale verwarming – een eerste, goede stap in de richting van een nieuwe job zijn.

Heb je hier vragen over? Wil je jouw cv eens laten checken door deskundige ogen? Ben je op zoek naar een nieuwe job?

Contacteer ons.